Vanaf nu zal iedere maand een artikel geschreven worden waarin de waarde van virtual reality training belicht wordt aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Deze maand een artikel over het trainen van veiligheid aan de machine.
Marijn is productieleider en werkt al 23 jaar voor een grote medicijnfabrikant. Vandaag heeft hij zich verslapen en vertrekt gejaagd naar zijn werk. Eenmaal op het werk moet ‘s ochtends de productie al meerdere keren stilgelegd worden, omdat een aantal collega’s de werkzaamheden niet bij kunnen houden. Naarmate de ochtend vordert, gaat de productie steeds voortvarender en lijkt het erop dat de verloren tijd ingehaald wordt. Marijn is daar erg blij mee, want dit betekent dat er niet overgewerkt hoeft te worden. In de middag gaat het echter alsnog mis, want de machine van de productielijn waar Marijn de leiding over heeft, geeft een storing aan. Geërgerd gaat hij kijken wat het probleem is en ziet dat er een pillenstrip vast is komen te zitten in de machine. Snel probeert hij de strip los te trekken, maar zijn hand komt klem te zitten. Marijn schreeuwt het uit van de pijn en zijn collega’s springen te hulp door op de noodstop te drukken en eerste hulp te verlenen. Later blijkt in het ziekenhuis dat hij een flinke kneuzing heeft opgelopen en dat hij 4 weken uit de roulatie is. Een geluk bij een ongeluk, want het had nog veel erger af kunnen lopen.
De pillenfabrikant waar Marijn voor werkt maakt gebruik van klassikale trainingen en papieren lesmodules. Tijdens deze trainingen en in de lesmodules wordt alles uitgelegd en beschreven omtrent veiligheid. Toch kiest Marijn ervoor om tijdens een haastig moment de veiligheidsvoorschriften te negeren. Marijn had namelijk zelf op de noodstop moeten duwen alvorens hij zijn hand in de machine steekt om de pillenstrip los te trekken. Kleine moeite, maar indien dit niet nageleefd wordt, kan het desastreuse en onnodige gevolgen hebben. Marijn weet dit wel, maar in zijn gejaagdheid kiest hij voor een andere oplossing. Dit heeft 3 oorzaken:
-De verantwoordelijkheid van Marijn -De aanwezige kloof tussen aangeleerde theorie en handelen in praktijk -Het niet op een impactvolle manier kunnen tonen van de dramatische gevolgen bij het niet naleven de veiligheidsvoorschriften
Zou Virtual Reality verschil kunnen maken in het maken van keuzes?
Een virtual reality training in de vorm van een serious game of virtuele simulatie kan de kloof tussen theorie en praktijk dichten en tevens de gevolgen simuleren van goede en foutieve keuzes. De verantwoordelijkheid zal altijd bij de medewerker zelf liggen, maar het spelen van een serious game en virtuele simulatie leert medewerkers bewuster nadenken over de keuzes die ze maken en ze worden met de neus op de feiten gedrukt bij onverantwoord gedrag.
Comments